Almanya’da Oturum İzni ve Çeşitleri (1)

GEÇEN hafta belirttiğim gibi Almanya’da oturum izni ve vatandaşlık hakkında bazı temel bilgiler vermek istiyorum. Oturma iznini kimler ve hangi şartlarda alabilirler ve vatandaşlık için gerekli koşullar nelerdir. 1. bölümde önce “Oturum” diyeceğiz, haftaya da 2. bölümümüzde vatandaşlığa yakından bakacağız.

Süresiz oturum, yani yerleşim hakkı olan “Niederlassungserlaubnis” veya vatandaşlık almadan önce süreli oturum izni “Aufenthaltserlaubnis” gelir. Vatandaşlarımız için genelde aile birleşimi ile alakalı süreli oturum izni önemlidir. Bu yüzden bununla alakalı koşulları sizlerle paylaşacağım, yoksa köşemiz yetmeyecektir buna:

“Aufenthaltserlaubnis” ilk verilen oturumdur. Verilmesi özellikle aile birleşimi için, eğitim amacıyla burada bulunanlar için, iltica hakkı kabul edilenler için, insani durumlardan dolayı (“Humanitäre Gründe”) vs. verilmesi öngörülmüştür. Bütün bu durumlarda alınan oturum izni, aynı zamanda çalışma müsaadesini de içermektedir. Aşağıda daha detaylı bilgiler mevcuttur.

Aile birleşimi nedeniyle süreli Oturum İzni ve koşulları
Bu izni alabilmek için yerine getirmeniz gereken şartlar kısaca şunlardır:
- Oturduğunuz evin aileye yeterli olması, yani bir odalı evde oturmanız yetmeyebilir.
- Yeterli süreye sahip ve geçerli bir T.C. pasaportunun olması
- Almanca bilgisinin yeterli olması, yani anlaşabileceğiniz kadar Almancanız olmalı
- İşlediği herhangi bir suçtan dolayı sicilinizin veya yurtdışı kararının
olmaması
- Geçiminizi yeterli şekilde sağlamanız ve yardım almamanız gerekiyor.
Süresiz oturum, yani Yerleşim hakkı (Niederlassungserlaubnis) için koşullar:
Bu izin, önceki süresiz oturum izni ve oturum hakkı yerine
getirilen bir oturum müsaadesi biçimidir. Niederlassungserlaubnis alabilmek için ise şu şartların yerine getirilmesi gerekiyor: En az 5 senedir süresiz oturum “Aufenthaltserlaubnis” sahibi olmak, geçimini sağlayabilmek, 60 ay emeklilik kasasına aidat ödemiş olmak, suç işlememiş olmak, Almanca bilgisinin yeterli olması, genel Alman hukuk ve toplum bilgisine sahip olmak ve
Oturduğunuz evin aileye yeterli olması gerekmektedir.
Kısaca aranan koşullar şunlardır:
- En az ve aralıksız olarak 5 yıldan beri süreli oturma izni sahibi olmak.
- Geçiminizi yeterli şekilde sağlamanız ve yardım almamanız gerekiyor.
- Almanca bilmeniz gerekiyor, yada bildiğinize dair bir sertifika getirilmesi gerekir.
Yani, uyum kurslarına gitmiş olmak veya Almanca biliyorsa,
entegrasyon kursları sonunda yapılan imtihanlara girip
sertifika alınmış olması.
- Eşlerden herhangi birinin en az 60 ay emeklilik sigortasına prim yatırmış olması
- Yurtdışı edilme kararının olmaması ve suç islememiş olması:
Bu bağlamda önemli olan: 6 aydan daha fazla hapis cezası veya 180 günden daha fazla para cezası olmaması gerekiyor.
- Oturduğunuz evin aileye yeterli olması, yani bir odalı evde oturmanız yetmeyebilir.
- Çalışma müsaadesinin alınmış olması
Yerleşme izni beş yıl süreyle oturum iznine sahip olunduktan sonra verilebilir. İnsani nedenlerden ötürü oturum izni almış bir kişi için bu süre yedi yıldır. Bir başka şart, geçiminizi devletten hiç bir şekilde yardım almadan sağlayabilmeniz gerekiyor. Yanı sıra da emeklilik sigortası için 60 aylık sigorta primi de ödenmiş olmalıdır. Bir suçtan ötürü alınmış bir mahkûmiyet, yerleşme izninin reddedilmesi için bir sebep teşkil edebilir. Almancayı yeterli bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Bu da B1 sertifikasına tekabül eder. Yasal ve toplumsal düzenlemeler hakkında da temel bilgi sahibi olunduğu ispatlanmak zorundadır.
Eğer kişi bir Alman vatandaşıyla evli, ya da birlikte yaşıyor veya bir Alman çocuk sahibi ise, daha kolay ve farklı şartlarda yerleşme iznine sahip olur. Burada yerleşme izni üç yıldan sonra verilebilir. Almanca dil bilgisi A1 sertifikasına eşdeğerde olmalı ve “başlangıç” düzeyinde olmak zorundadır. Ayrıca emeklilik sigortası için 60 ay prim ödenmesi şartı da aranmaz. Fakat burada da kişinin geçimi sosyal yardımlar olmaksızın yine sağlamak zorundadır
Haftaya görüşmek üzere.